Midsundtrappene

Majestetiske fjellturer i øyriket.

I øyperla Midsund omkranset av fjord, hav og majestetiske fjell ligger Midsundtrappene, trappeturene i fjellet som årlig tiltrekker seg tusenvis av turister fra inn og utland.

Steintrappene i Midsund har blitt en nasjonal attraksjon og selv om trappene snirkler seg opp i til dels bratt fjellterreng gjør trappene sitt til at turen opp til de ulike toppene er gjennomførbare for de aller fleste. Den siste og fjerde trappa opp til den spektakulære fjelltoppen Rørsethornet ble ferdigstilt i 2017. Med sine 2200 trinn er dette Norges lengste steintrapp. I det lille øyparadiset i Nordvest har sherpaer fra Nepal også lagt steintrapper opp til de luftige toppene Digergubben, Bløkallen og Midsundhornet, samt deler av veien opp til Akslahornet. Fjellprosjektet i kommunen går under navnet Midsundtrappene og trappene består til sammen av hele 7930 steintrinn.

Ved første øyekast er det lett å tro at trappene har vært der i uminnelige tider der de er vevd inn i terrenget som en naturlig del av omgivelsene. Men sannheten er at den enorme håndverkskunsten i stein bare er noen få år gamle. For å gjøre denne jobben mulig ble store steinblokker hentet ut fra fjellene i Midsund med helikopter før de «tobente fjellgeitene» – sherpaene med presisjon og menneskelig muskelkraft «sydde» de tunge steinene inn i fjellterrenget. Prosjektet som er Midsunds IL’s storsatsing har hittil en samlet prislapp på 18 millioner og prosjektleder og initiativtaker til Midsundtrappene, Kolbjørn Ove Stølen mener de eventyrlige trappeturene mellom hav og fjord, vil være en attraksjon som vil spre turglede i mange generasjoner.  Prosjektet har dessuten flere ideer under utvikling. Blant annet ønske om en «Via Ferrata» kartløype.

Den første trappen ble bygget opp til Digergubben, deretter kom det på plass en trapp opp til Midsundhorn som ligger like ved. Rett over fjorden går det en trapp opp en gammel kløvsti som er perfekt for barnefamilier. Selve kronjuvelen i samlingen er stien opp til Rørsethorn.

Du kan lese mer om Midsundtrappene ved å følge Midsundtrappene på Facebook  eller på Midsund Il’s sider 

Foto og film: Jiri Paur